Olohuoneen kanssa on riittänyt työtä ja koska olkkarin lattia on kaiketi hetkeen viimeinen, jota kunnolla korjataan, tähän tallenteeksi kuvaus lattian ehostamisen vaiheista.

 


Alkuperäisen lautalattian päälle oli joskus remontoitu uusi pinnoite, tässä tapauksessa muovimatto. Se revittiin ja rullattiin pois.
 


Muovimaton alta löytyi kovalevy.
 


Kovalevyjen irroitusta.

 


Kovalevyt oli naulattu lattialautoihin, ja naulat pitää poistaa.
 


Sitten itse lauta irti niskoista. Paikoin laudat olivat kiinni vain parilla naulalla.
 


Kiinnitysnaulat irti laudoista.
 


Ponttien putsaus.

 


Pontteihin voi kertyä vuositen mittaan hiekkaa ja muuta möhnää.
 


Myös laudan yläpinnalta raaputetaan pois enin kohtuullisesti irtoava vanha maali ja mahdollinen muu aines.
 


Lattia takaisin laitettaessa eristeen (tässä tapauksessa puru) päälle laitettiin ilmansulkupaperi, ja sen päälle lattialaudat.
 


Purua ängettiin sopivan tiukkaan lautojen alle sitä mukaa, kun asennuksen kanssa edettiin.
 


Alkuperäinen lattia oli naulattu lautojen päältä niskoihin, mutta nyt laudat ruuvattiin kiinni jokaiseen niskaan. Lautaan porattiin ponttiin nurkasta reikä...

 


... ja lauta ruuvattiin niskaan siten, että ruuvin kanta ei jää ponttiin seuraavan laudan tielle.
 


Tässä olohuoneen lattia on jo kokonaan takaisin paikoillaan. Tulossa on vielä lattian kittaus, hionta ja kahteen kertaan maalaus.
 


Olohuoneeseen on saatu jo hieman tilan tuntua, kun rakennusmateriaaleja ja muuta on viety talosta ulos. Vasemmassa nurkassa näkyy poistetun komeron aiemmin viemä tila sekä tukittu oviaukko entisen keittiön uloskäynnin tuulikaapin (nykyisen keittiön) suuntaan.
 


Katosta on poistettu haltex-levyt, niiden alta paljastui odotetusti alkuperäinen pinkopahvi. Seuraavaksi kattoon menevät koolaus ja aikanaan samanlainen valkoinen paneeli kuin peräkamariin ja ruokailu-/leikkihuoneeseen. Keittiön ja olohuoneen väliin tulevat pariovet odottelevat asennustaan.